سایت علیبابا Alibaba.com در سال ۱۹۹۹ توسط ۱۸ نفر به رهبری آقای جک ما، در شهر هانگ ژو چین تأسیس شد. جک ما که ۵۶ سال پیش در خانوادهای فقیر متولد شده است، یک کارآفرین، صنعتگر و از مدیران ارشد اجرایی چین است که در سن ۳۵ سالگی گروه بزرگ شرکت های علی بابا را تأسیس کرد. در ادامه مقاله به بررسی کاملی از تاریخچه سایت علی بابا می پردازیم.
جک ما کیست ؟
آقای ما در حال حاضر به عنوان مدیرعامل و رئیس هیت مدیره این گروه تجاری و صنعتی مشغول به فعالیت می باشد و به موفقیتهای چشمگیری دست یافته است.
فعالیتهای تجاری آقای جک ما در سالهای اخیر چنان رونقی پیدا کرده است که هماکنون این تاجر موفق با دارایی خالص ۲۳ میلیارد دلار در رتبه ششم از فهرست ثروتمندترین مردان چینی و رتبه ۱۸ از فهرست ثروتمندترین افراد جهان قرار دارد!
تاریجچه علت نام گذاری سایت علی بابا
علت نامگذاری این وبسایت به نام علیبابا، به گفته مؤسس آن، آشنا بودن و خاطرهانگیز بودن این نام برای اکثر مردم جهان است. جک ما پس از آنکه ایدهی نام علیبابا به ذهنش خطور کرد، با افرادی از کشورهای آمریکا، هند، آلمان، ژاپن، چین و… درباره این ایده گفتگو کرد و به این نتیجه رسید که مردم اکثر فرهنگهای دنیا، داستان علیبابا و چهل دزد را شنیدهاند و با این نام آشنایی دارند؛ بنابراین نام علیبابا را انتخاب نمود.
دیگر مزیتهای نام علیبابا به اعتقاد جک ما، موارد زیر است:
۱- علیبابا به عنوان تاجری باهوش و خوشرفتار در اذهان عمومی تصویرسازی شده است.
۲- یادآوری این نام آسان بوده و در زبانهای گوناگون نیز به سهولت تلفظ میشود.
۳- علیبابا داستانی خاطر انگیز با شهرت جهانی است.
تاریخچه سایت علی بابا
جک ما از کودکی به یادگیری مهارتهای زبان انگلیسی پرداخته بود و در سن ۱۲ سالگی به عنوان مترجم و راهنما به گردشگران خارجی خدمت رسانی مینمود. او پس از به پایان رساندن دوران کالج، به عنوان مترجم و معلم زبان انگلیسی مشغول به کار شد. در اواسط سال ۱۹۹۰ به ایالات متحده آمریکا سفر کرد و در این سفر بود که جک ما به قدرت نفوذ اینترنت و تأثیر آن در زندگی مردم پی برد. پس از بررسی و شناسایی ظرفیتهای تجارت اینترنتی، او تصمیم گرفت با استفاده از امکانات این ابزار شگفتانگیز به شکوفایی تجارت کشور چین کمک کند.
اولین فعالیت جک ما، راهاندازی یک وب سایت تبلیغاتی و بازرگانی برای شرکتهای چینی بود. پس از مدتی کار با شرکتهای کوچک و متوسط، او به نیازهای پنهان اینگونه شرکتها پی برد و با تکیه بر همان نیازها تصمیم گرفت شرایطی را بر بستر اینترنت به وجود آورد تا به جهانی شدن این شرکتها کمک کند. همانگونه که در داستان علیبابا، با گفتن رمز خاصی درب غار پر از گنج باز میشود، وب سایت علی بابا نیز در نظر داشت در جایگاه این رمز ورود ایفای نقش کند و شرکت های کوچک و متوسط را جهانی و ثروتمند سازد.
همچنین می توانید بخوانید : نحوه خرید از سایت علی بابا
ظهور وب سایت علی بابا
بنیانگذاران وب سایت علی بابا معتقد بودند که با استفاده از اینترنت میتوان به شرکتهای کوچک و متوسط کمک کرد که بتوانند نوآوری و تکنولوژی لازم را برای رشد و رقابت بهتر در اقتصاد داخلی و جهانی بکار گیرند. جک ما و گروهش پس از آنکه وبسایت علی بابا Alibaba.com را راهاندازی کردند و مزیتهای این وبسایت برای تولیدکنندگان، صادرکنندگان و دیگر فعالان اقتصادی در چین هویدا شد، تصمیم گرفتند که این کسب کار را رونق و توسعه دهند. بر اساس همین تصمیم گروه علی بابا را تأسیس نمودند که همزمان به یک گروه پیشرو در زمینه بازرگانی اینترنتی در سطح دنیا تبدیل شد.
هدف وب سایت علی بابا
امروزه گروه علیبابا Alibaba و شرکتهای وابسته به آن سهم عظیمی از بازار عمده فروشی و خرده فروشی آنلاین و همچنین کسب کار رسانههای دیجیتال، سرگرمی و… را در اختیار دارند. سرویسهای پرداخت آنلاین و الکترونیک، موتورهای جستجوی خرید، رایانش و محاسبات ابری از دیگر خدمات گروه بزرگ علیبابا هستند. شرکتهای وابسته به وب سایت علی بابا سرویسهای C2C، B2C و B2B را از طریق پورتالهای وب به متقاضیان ارائه میدهند.
در ابتدا هدف از راهاندازی این پورتالها این بود که تولیدکنندگان چینی بتوانند با خریداران خارج از کشور ارتباط برقرار کرده و تجارت خود را گسترش دهند. جالب است بدانید که تنها در سال ۲۰۱۲، درآمد دو پورتال سایت علیبابا به ۱۷۰ میلیارد دلار رسید. این شرکت در سال ۲۰۱۶ توانست شرکت وال مارت را پشت سر گذاشته و عنوان بزرگترین خردهفروش جهان را از آن خود کند.
تاریخچه و جایگاه سایت علی بابا در جهان
امروزه شرکت علیبابا در بیش از ۲۰۰ کشور دنیا فعالیت میکند و به عنوان یکی از بزرگترین شرکتهای تجارت الکترونیک در جهان شناخته میشود. بیش از ۵۰۰ میلیون کاربر فعال به صورت ماهیانه از اپلیکیشن موبایل علیبابا استفاده میکنند. لازم به ذکر است که تبادلات مالی و درآمد ناخالص وبسایت علیبابا از سایتهای معروفی همچون آمازون Amazon و ای بی eBay بیشتر است.
برخلاف وبسایت آمازون، علیبابا خودش کالا را به مصرف کنندگان نهایی نمیرساند، بلکه همانند بازار بزرگی برای عرضه کالا و خدمات به تاجران و کمپانیهای بزرگ است. ۸۰ درصد از سود گروه علیبابا از طریق تبلیغات اینترنتی و قرار دادن آگهیهای مبتنی بر جستجو با کلمات کلیدی و یا دریافت حق کمیسیون به دست میآید. همچنین این شرکت با فروش حق عضویت ویژه، سرویسهای پردازش ابری، هوش مصنوعی و دسترسی به اطلاعات درآمد، قابل توجهی را کسب میکند.
نکات جالب درباره تاریخچه سایت علی بابا
همانطور که گفته شد گروه شرکت های علی بابا یک کمپانی اینترنتی چینی است که در زمینه توسعه کسب و کارهای تحت وب فعالیت میکند و مهمترین عنصر این کمپانی بزرگ، فروشگاههای آنلاینش است.
تائوبائو Taobao یکی از این فروشگاههای آنلاین مرتبط با سایت علیبابا است که فعالیتی مانند فروشگاه اینترنتی ای بی eBay دارد. از دیگر فروشگاههای سایت علیبابا، میتوان فروشگاه تیمال Timall را نام برد که ویژه عرضه کالاهای برندهای بزرگ مانند اپل است و فروشگاه جوهواسان Juhuasuan که کالاهای روزمره را ارائه میکند.
از دیگر نکات جالب توجه در رابطه با سایت علی بابا این است که این کمپانی بزرگ از سیستم پرداختی مشابه با PayPal استفاده میکند که نام ویژه خود AliPay را دارد.