کلاهبرداران اینترنتی راه های متفاتی را برای فریبدر پیش میگیرند. یکی ازاین روشها، کلاهبرداری از یوتیوب است که از طریق قرعه کشی ها و نظرسنجیهای جعلی در یوتیوب انجام میشود. این افراد با استفاده از نام برندها و اشخاص محبوب و معروف در یوتیوب، برنامههایی مثل نظرسنجی و یا مسابقات جعلی برگزار میکنند.
هرچند که این افراد مهارت خاصی در انجام اعمال مجرمانه دارند، اما بررسیهای محققان امنیتی نشان داده است که این کلاهبرداران، مهارت خاصی در حفظ امنیت سرورهایشان را ندارند. برای مثال، محققان به کلاهبرداری هایی اشاره کرده اند که در سایت یوتیوب از طریق کمپینهای نظرسنجی انجام شده و بیانگر این موضوع است که دامنهها و سرورهای مجرمان، چه زمانی و توسط چه افرادی راهاندازی و استفاده شده است.
یکی از محققان شرکت ریسک آیکیو به نام یوناتان کلینسما، در رابطه با موضوع کلاهبرداری از یوتیوب ااینطور نظر میدهد که یوتیوب همانند اکثر سایتها به کاربران این اجازه را داده است که برای به اشتراک گذاشتن پستها و ویدیوهایشان، از یک اسم مستعار یا نام عمومی استفاده کنند.
پس، زمانی که یک پیام عمومی یا خصوصی به دیگران ارسال میشود، گیرنده فقط یک اسم مستعار و یا یک عکس از فرستنده میبیند، نه اطلاعات واقعی کاربری که پیام را ارسال کرده است و این موضوع برای کلاهبرداران راه را بسیار راحتتر کرده است تا بتوانند افراد را گول زده و آنها را ترغیب کنند تا روی لینکهایی که میفرستند، کلیک کنند. معمولا این کار با سوءاستفاده از تصاویری از افراد مشهور و قابل قبول صورت میگیرد.
ساختار سیستماتیک در یوتیوب، موجب افزایش اعتبار این کلاهبرداریها شده است، مجرمان میتوانند بین تمام افرادی که در یوتیوب حساب کاربری دارند، به صورت رندوم یکی را انتخاب کرده و گزینه های متعددی برای جعل هویت داشته باشند.
کلاهبرداری از یوتیوب چگونه انجام می شود؟
کمپین های جعلی نظرسنجی در یوتیوب به این صورت عمل میکند که افراد یک لینک نظرسنجی دریافت میکنند و با کلیک کردن روی آن، به صفحهای هدایت میشوند که در آن وعده هایی وسوه کننده مثل: مقدار زیادی وجه نقد، گوشی های همراه مدل بالا مثل آیفون برایشان نمایش داده میشود. برای کلاهبرداری از یوتیوب، این افراد به اطلاعات شخصی کاربران نیاز دارند پس کاربر را ملزم میکنند که برای شرکت در قرعهکشی، مشخصات خود را در فرم نظرسنجی وارد کند.
نکته مهم این است که کلاهبرداران برای واقعی نشان دادن هویتشان و قانونی بودن فعالیتهایشان، اغلب در پوشش وبسایتهای شرکتهایمحبوب و قانونی جا فعالیت میکنند؛ به طور مثال اگر یک گوشی آیفون بهعنوان جایزه برای شما در نظر گرفته شده باشد، یک صفحه ی فیک با ظاهر وبسایت اصلی شرکت اپل برای شما باز میشود.
یوتیوب چگونه به اینجا رسید؟
یوتیوب در مدت زمان بسیار کمی جایگاه خود را در جهان و رسانههای تصویری دنیا تثبیت کرد و در موقعیتی کنار گوگل و فیس بوک قرار گرفت. حتی در ایران هم با وجود فیلترینگ روی این سایت باز هم هر کسی حداقل یک بار پیش آمده که فیلمی را درآن تماشا کرده باشد و یا خودش فیلمی را در آن فضا به اشتراک گذاشته باشد. سایتی که برای اولینبار توسط سه کارمند سابق شرکت پیپال؛ به نامهای چاد هورلی، استیو چن و جاوید کریم در فوریه ۲۰۰۵ راهاندازی شد.
این سه نفر که قبلا راه اندازی فلیکر و آپلودعکس، را امتحان کرده بودند تصمیم گرفتند سایتی هم برای انتشار ویدئو ایجاد کنند. اولین ویدیویی که در این سایت جدید آپلود شد، متعلق به جاوید کریم بود با عنوان من در باغوحش که جاوید کریم را درباغوحش سندیهگو نشان میداد اما شاید این سه نفر هرگز فکر نمیکردند که روزی کلاهبرداری از یوتیوب در صدر اخبار جهان قرار گیرد.
درآمدزایی کاربران در یوتیوب به چه شکل است؟
یوتیوب این امکان را فراهم کرده است که افراد بتوانند فایل ویدیویی آپلود کنند، تماشا کنند، به آنها امتیاز بدهند و مجددا آنها را در صفحه ی خودشان به اشتراک بگذارند. کاربران یوتیوب این امکان را دارند که برای خودشان پلی لیست هایی شخصی درست کنند و حتی اگر با مواردی ناهنجار و ناخوشایند مواجه شدند، آنها را گزارش کنند و حتی طرح شکایت کنند. افراد در یوتیوب میتوانند فعالیت سایر کاربران را دنبال کنند برای آنها نظر ثبت کنند و ارتباطی متقابل داشته باشند.
ویدیوهای آموزشی، کلیپ های رقص و موسیقی، فیلم های بلند و کوتاه و مستند، از جمله مطالبی است که معمولا در سایت یوتیوب منتشر می شود و هر کدام از این موضوعات طرفداران خاص خود را دارند.
اما یوتیوب برای افرادی که در سایت ثبت نام کنند امکانات ویژه ای در نظر می گیرد کاربرانی که در سایت ثبتنام نکرده اند تنها میتوانند تماشاگر ویدیوها باشند، اما افرادی که در سایت ثبتنام کرده باشند میتوانند به صورت نامحدود فیلم آپلود کنند و برای سایر فیلمها و ویدیوها نظر ثبت کنند و همین موضوع میتواند زمینه ساز کلاهبرداری از یوتیوب باشد. چرا که افراد را تشویق میکند اطلاعات خود را وارد کنند تا بتوانند از امکانات بیشتری در سایت استفاده کنند.
یوتیوب این روزها به دومین موتور جستوجوگر بزرگ در جهان تبدیل شده است و روزانه حدود ۵۱ درصد از کاربران یوتیوب در این سایت وقت میگذرانند و در هر یک دقیقه حدود ۵۰۰ ساعت محتوا در یوتیوب آپلود میشود که عددی قابل توجه و بسیار جالب است!! و نکته ی جالبتر اینکه یک میلیارد ساعت ویدئو در این سایت تماشا میشود. همین آمار خیره کننده میتواند برای کلاهبرداران سایبری وسوسه کننده باشد تا دامشان را در یوتیوب پهن کنند و یوتیوب منبع درآمد خوبی برایشان محسوب شود.
چگونه به صفحه های یوتیوب اعتماد کنیم؟
کاربران یوتیوب فقط جوانان نیستند. حتی اگر جامعه ی هدف شما افراد میانسال هم باشند باز هم میتوانید برای کسب درآمد روی یوتیوب حساب کنید؛ فرقی نمیکند که کار شما بازاریابی محتوا باشد، فروش محصولاتی خاص باشد، آموزش و خدمات باشد و یا هرچیز دیگری. علاوه بر این اگر هدف شما قشر تحصیل کرده و افرادی از طبقات بالای جامعه باشند و یا حتی ترکیبی از تمام این افراد، باز هم برای شما و کسب وکارتان یوتیوب را پیشنهاد میکنیم. اصلا فکر نکنید که یوتیوب مختص نوجوانان و جوانان است.
اما نکته ی مهم و قابل توجه این است که شما در این مسیر نباید گرفتار کلاهبرداری از یوتیوب شوید؛ کافیست در وارد کردن اطلاعت شخصیتان دقت بیشتری به خرج دهید. گول زرق و برق جوایز گران قیمت را نخورید و اندکی تامل کنید و با خودتان فکر کنید آیا دریافت چنین جایزه ای منطقی به نظر میرسد؟
در ازای چه چیزی قرار است این جایزه را دریافت کنید؟ با کمی صبر و تفکر و پاسخ دادن به همین سوالات ساده میتوانید به راحتی کلاهبرداران یوتیوب را دور بزنید. حتما دقت کنید که سایت مرجع، سایت اصلی باشد و جعلی نباشد، حتما اطلاعات سایتی که در یوتیوب به شما معرفی شده را با سایت اصلی مقایسه کنید؛ نمادهای اعتبار و اعتماد سایت را بسنجید و سعی کنید با تحقیق بیشتری به آنها اعتماد کنید.
مقالات مرتبط :
- آموزش کار با یوتیوب فارسی به همراه نحوه کسب درآمد از آن
- کسب درآمد با یوتیوب به همراه معرفی بهترین روش های آن
- دانلود فیلم از یوتیوب به همراه معرفی بهترین ابزار ها